
Interview medewerkers Natuurtuin
Hoogste punt ’t Bundertje bereikt

De nieuwbouw van het dierenverblijf en bezoekersruimte lag in de bouwvakvakantie stil. Gelukkig hadden Daniëlle Walraven en Leo de Mol, beiden medewerkers van de Natuurtuin ’t Bundertje, tijd voor een gesprek over deze mooie locatie en wat er te beleven valt.
De nieuwbouw van het dierenverblijf en de bezoekersruimte is in april gestart. Donderdag 29 juli werd het bereiken van het hoogste punt gevierd en daarbij waren natuurlijk medewerkers, enkele vrijwilligers, (onder)aannemers, architect en de wethouder aanwezig. Het gebouw wordt eind oktober/begin november opgeleverd. Dan volgt er een grote verhuizing van dieren en materialen, terug naar de Bunders, naar het nieuwe gebouw. De herinrichting van de tuin laten ze gedeeltelijk samenlopen met de nieuwbouw (laatste fase). Dit houdt in dat vóór oplevering: de wei al ingezaaid gaat worden, bestrating gedeeltelijk is aangelegd en het hekwerk (gedeeltelijk) wordt teruggeplaatst. Kortom… er is meer dan voldoende te doen vóórdat in januari 2022 het programma weer kan starten. Naar alle waarschijnlijkheid zal er in de loop van het volgend voorjaar een “grande opening” zijn.
De nieuwbouw als leerobject
Leerlingen van ROC de Leijgraaf en Bouwmensen worden actief betrokken bij de nieuwbouw. De leerlingen van ROC de Leijgraaf maakten ontwerpen voor de binnenruimte, een wandkast en mobiele bar, die door leerlingen van Bouwmensen wordt gemaakt. Ook zullen de leerlingen van Bouwmensen de staldeuren van het dierenverblijf inmeten, maken en plaatsen. Leerlingen van het Fioretti College praktijkonderwijs zullen helpen met de realisatie van een aantal speel- en educatieve objecten in de buitenruimte.
Ondersteuning medewerkers
De Natuurtuin-medewerkers worden ondersteund bij veel activiteiten door vrijwilligers en door leerlingen van Fioretti College praktijkonderwijs en van ROC de Leijgraaf (onderwijsassistente/pedagogiek). Leerlingen van het Fioretti College praktijkonderwijs werken structureel mee op deze unieke locatie. D.w.z. dat ze enkele keren per maand met een docent komen meehelpen. Ze onderhouden de tuin en het buitenterrein (en waar de leerlingen niet aan toekomen, wordt gedaan door de medewerker van de natuurtuin). Maar ze kunnen er ook voor kiezen om mee te helpen met de dierenverzorging. Het is daarmee een leer-/werktraject. De leerlingen ontdekken of ze het leuk vinden met groen of met dieren te werken; soms gaan ze daarmee over een drempel die ze anders zelf niet gemakkelijk zouden nemen. Leerlingen van ROC de Leijgraaf (onderwijsassistent/pedagogiek) organiseren jaarlijks een Natuur Doe Dag voor kinderen uit de hele omgeving en worden dus op die manier actief betrokken bij het Natuurtuin programma.
Vrijwilligers
Er is in de natuurtuin een flinke groep van zo’n 50 vrijwilligers actief. Zij hebben zichzelf verdeeld in groepen. De Tuingroep houdt de kruiden- en groentetuin bij. Sommigen van deze groep begeleiden ook tijdens activiteiten, zoals bijv. tijdens een open middag. Ook is er een Wol werkgroep. Deze groep mensen verwerkt de wol van de schapen van de verschillende dierenparkjes van Meierijstad. Hier worden producten van gemaakt voor eigen gebruik. Tijdens het jaarlijks terugkerend Oogstfeest staan ze vaak producten te verkopen. De opbrengst is voor de groep zodat er weer materialen kunnen worden gekocht. Er is een groepje gastdames, die een kop thee of koffie schenken, vragen beantwoorden of informatie geven aan bezoekers. Het is nog niet duidelijk hoe vaak ze er in de nieuwe situatie zullen zijn. De jongste vrijwilligers zijn “de Bunder Brigadiers” (kinderen tussen de 10-12 jaar), die worden opgeleid om te helpen tijdens de open middag die wekelijks terugkomt. Ze leren hoe met de dieren om te gaan, verzorgen mede de kooklessen en doen actief mee aan de buiten- of knutselactiviteiten.
Activiteiten voor wijkbewoners
Natuurtuin ‘t Bundertje blijkt een plek waar het gonst van activiteiten. Er is straks een kleine “milieustraat” (er wordt nog een passende naam voor bedacht), waar wordt uitgelegd hoe recycling en afvalscheiding in zijn werk gaat. Ook zal er een composthoop zijn met uitleg over hoe je die opzet en hoe je groente-, fruit- en tuinafval bewerkt, zodat er compost ontstaat. Er komt een ver-spring-bak, waar je kunt meten of je verder kunt springen dan….? Ja, dan wat: kinderen worden uitgedaagd om net zo ver te springen als bepaalde diersoorten, bijv. een vlo, een sprinkhaan, een kat, een hond of een hert. Verder wordt er een waterpeil-punt gerealiseerd, een zink wordt uitgegraven (waar nu de stapelmuur is) en daar komen de stappalen in terug. Het blote-voeten-pad en de pluktuin met kruiden en vruchten blijven zoals het is: iedere bezoeker mag daarvan (uiteraard met mate) plukken en/of gebruiken.
In de hokken en de dierenweitjes zijn kleine landbouwhuisdieren zoals geiten, konijnen, kippen en cavia’s om te bekijken. Een vijver en een bloementuin maken het geheel compleet. Mensen uit de wijk kunnen straks op bepaalde tijden gebruik gaan maken van het terras en de binnenruimte, voor een (wijkraad)vergadering bijvoorbeeld. Hoe dat georganiseerd gaat worden, wordt nog bedacht en zal later bekend worden gemaakt.
Activiteiten voor onderwijs, zorginstellingen en kinderopvang
Sinds jaar en dag organiseert de Natuurtuin een “Natuur- en milieu-educatieprogramma voor groepen”. Scholen kunnen aangeven welk thema actueel is en de Natuurtuin zal daar dan de activiteiten voor faciliteren. Er zijn verschillende lesmaterialen ontwikkeld (speurtochten, zintuigen spelletjes, natuur ontdekspelletjes enz.), gebaseerd op onderzoekend leren. Indien nodig zal het programma ondersteund worden door een educatief medewerker of vrijwilliger met kennis van het onderwerp. Wij willen echt maatwerk aanbieden zodat iedereen geprikkeld wordt om van alles te leren en ontdekken wat maar met natuur, dier of milieu te maken heeft.
Leerlingen van ROC de Leijgraaf organiseren een “Natuur Doe-Dag”. Als onderdeel van hun opleiding zetten ze allerlei activiteiten op voor kinderen. Daarna worden scholen aangeschreven met de vraag om mee te doen. De leerlingen zorgen voor de begeleiding en pr.
De Natuurtuin heeft ook connecties met Vluchtelingenwerk via Ons Welzijn. In de Natuurtuin is een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat om mensen die nog redelijk zelfstandig kunnen werken. Dan is er ook nog ruimte voor maatschappelijke stages vanuit de middelbare school. Ze zijn gecertificeerd voor het begeleiden van MBO niveau 4 leerlingen en daardoor kan men een stageplek bieden voor MBO- en HBO-studenten.
De verzorging van de dieren valt onder de stichting “Dier, Mens en Natuur Meierijstad”. Deze stichting is verantwoordelijk voor het beheer van alle dierenparken in Schijndel en Veghel. Maar de Natuurtuin werkt nauw met hen samen door de dieren te gebruiken tijdens educatieve lessen of open middagen.